stymfal

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Uffizi, David a pipíky

"What´s a virtue, mom?"

Uffizi, David a pipíky

 

  • „What´s a virtue, mom?“

+    „ Dunno, it (popis k obrazu) doesn´t say…“

 

Prechádzajúc sa po miestnostiach a koridoroch slávnej florentskej Galleria degli Uffizi a obdivujúc jej nadčasové krásno, mala som to šťastie vypočuť si zopár rozhovorov americky hovoriacej mamky (cca 50) s dcérami (cca 15).

 

Podotýkam, že nie som znalec dejín, že som doteraz nemala páru o tom, že existuje nejaký Giotto či Brunelleschi a že ma to donútilo sa zamyslieť nad týmto novodobým barbarstvom. V spleti najroznejších informácií, ktoré sa k nám dostávajú zo všetkých strán, akosi zaniká to, čo patrí ku klasickému vzdelaniu, povedzme všeobecnému prehľadu mladého vzdelaného človeka. Nie je takmer nik, kto by dnes nevedel o kmeni Navi, o World of warcraft alebo o How I met your mother… Tak o čom sa baviť s ľuďmi okolo mňa? Záujem mladých o filozofiu, umenie, históriu či kinematografiu nemám odvahu komentovať. Viem len, čo nás učili na dejepise na gympli. Mali šancu otvoriť nám dvere, prebudiť v nás záujem o kritické hodnotenie dejín, túžbu po stále širšom poznaní a súvislostiach. A ja sa dnes s odstupom 6 rokov pýtam: Pani učiteľky, páni učitelia, podarilo sa???

 

Nemám ambíciu hľadať vinníkov. Čítajúc si statusy mojich sestier a ich kamarátov na fb prichádzam na to, že ani velvetová revoljušn nenarobila prevratné zmeny a stále je 60 strán z dejepisu viac utrpením než investigatívnou a napĺňajúcou detektívnou prácou. Podobne sme na tom v literatúre, estetike, občianskej náuke…pokiaľ to zrovna neučí zaslúžilá pani učiteľka Sivá. Neviem, ako zhrnúť moje myšlienky…hádam len – prajem si, aby sme dokázali byť k sebe úprimní a na seba primerane nároční a nemuseli sa hanbiť za to, akými sme vo svetle dejín ignorantmi…

 

„What is a virtue, mom???“

 

 


reflexie | stály odkaz

Komentáre

  1. Stymfal...
    správne som pochopil, že virtue je pipík? (alebo inak mužnosť) ((-:
    Ak je to tak, potom si vždy, keď bude niečo virtuálne, poviem, že to je na... pipíka...
    publikované: 10.03.2010 22:56:57 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  2. čo si pipi? :)
    heh...zaujímavý pohľad:) ale tak, hovorí sa, že kritici vždy majú vačšiu a širšiu znalosť diela dotyčného autora než on sám... a je to na pipíka, keď na MMS s fotkou majestátneho Dávida príde odpoveď, že naša spoločnosť momentálne na pipíky moc nie je...
    publikované: 10.03.2010 23:14:18 | autor: stymfal (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014