stymfal

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

(Nad) Štandard v zdravotníctve

…alebo poďme sa trochu pobaviť o pojmoch…

(Nad) Štandard v zdravotníctve


 

Z týchto peňazí sa napr. skvalitňujú izby a tiež nemocnice chcú tak eliminovať korupciu, ktorá je častá práve pri pôrodoch. (www.epi.sk)

 

Pacient, a obzvlášť ten platiaci, je tam (v Rakúsku) osoba vážená. (Plus 7 dní)

 

            Na úvod citácie z médií. Preklikávam sa cez rozne predvolebné vyjadrenia, programy, pokusy zaimponovať a tak podobne…S cieľom vybrať si. Je to asi mojou duševnou konštitúciou (alebo naivitou), že mi pripadajú diskusie o peniazoch v zdravotníctve tak trochu v imbalancii. S čím? So zdravým rozumom, s ľudskosťou, so životom.

            Katastrofálny stav verejného zdravotníctva v našej krajine. Žeby dedičstvo? Zlyhávajúci a nekompaktný produkt predošlých vlád? Inšpirácia západom? Osud? Hlúposť? Pasivita národa? Pohodlnosť kompetentných? Absencia chuti vymyslieť fungujúci systém?

            Hnusí sa mi už len to slovko „nadštandard“; akoby existovali ľudia kvalitnejší a menej kvalitní. Hnusí sa mi snaha eliminovať korupciu zavedením poplatkov bez predchádzajúcich etických impulzov, ktoré by sa na fakultách študentom medicíny ponúkli. Hnusí sa mi toto skryté curriculum – ak sa neprisposobíš, odíď alebo chcípni – inými slovami ži si zo svojho dobrého svedomia. Viem, že s alokáciou zdrojov problém vždy bol a bude, v Afrike budú deti vždy hladné, ženy znásilňované a obrezávané, osoby pracovne vykorisťované… Prezident si vždy zaplatí lepšiu liečbu než predavačka so 4 deťmi. Ale ozaj sa nedá nič robiť? Doležití sú predsa pešiaci v poli; akýkoľvek rozkaz zhora je len slovo, ak sa pešiaci dohodnú neposlúchnuť ho.

            Selektívna redukcia. Ak nemáš, nedostaneš. Princíp, ktorý straší pacientov a znižuje doveryhodnosť zdravotníkov. Občas sa pohrávam s myšlienkou odísť do Colorado Springs a byť takou Michaelou Quinn… alebo šamanom v Laponsku … cítiť život prúdiaci všetkými ľuďmi rovnako … 

            Pravidlá vytvárajú priestor pre slobodu. Ak sú dobré. Ak funguje princíp človek lepší – horší, systém nie je slobodný.


interfúzie | stály odkaz

Komentáre

  1. je
    to tak, odkedy su peniaze sa delime podla nich na horsich a lepsich a cely zivot sa snazime byt tymi " lepsimi" ..
    publikované: 21.03.2010 21:03:59 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ...
    ...kto veľa dostal do vienka, veľa sa od neho žiada a bude žiadať...peniaze nepeniaze, dobrý lepší nejlepší
    publikované: 21.03.2010 22:15:08 | autor: stymfal (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ešte som nevidela špitál
    kde by príspevky za "nadštandardné" služby investovali do zlepšenia iných služieb ... je to des, keď som bola v pôrodnici, nebola súkromná "nadštadardná" izba voľná, bo nás tam bolo veľa a boli sme rady, že sme nerodili doslova vonku na chodbe, a tak som bola v tzv. normálnej izbe, kde nebolo ani mokrý uterák kam povesiť, aby mi uschol ... len kovová postel pre mna, kovová pre dieťa - toto 3x vedla seba, jeden stôl a jedna stará rozheganá drevená stolička ... vcelku zodpovedajúca vizitka toho, za čo si celý život povinne platíme do štátnej kasy, aby, keď to bude nutné, sme dostali nejakú opateru ...
    dúfam, že keď nám bude moc zle, nájdu investície aspoň na kladivo, ktorým by nás rýchlo a bez trápania dorazili ...
    publikované: 22.03.2010 07:25:29 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  4. stav
    neviem, co k tomu dodat, je to viac nez smutne, je to vlastne bojove pole - ako pre pacientov, tak i pre zdravotnikov...len tie peniazky akoby boli (nezmyselne) v rukach este niekoho dalsieho...bez ohladu na to, kto komu co prakticky poskytuje...
    publikované: 22.03.2010 14:39:16 | autor: stymfal (e-mail, web, autorizovaný)
  5. tiež sa mi žalúdok dvíha
    počujem niečo ako nadštandart v zdravotníctve!!!
    publikované: 22.03.2010 18:29:33 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014