stymfal

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ježiš padá z kríža

...alebo o pokrytectve...

Ježiš padá z kríža

 

„I like your Christ, I do not like your Christians.  Your Christians are so unlike your Christ.“  ~Mahatma Gandhi

 

Na potulkách svetom sa podarilo nové zastavenie krížovej cesty: Ježiš padá z kríža. Obstarožný výrok Gandhiho chce dokresliť celú atmosféru toho postneho situačného zamyslenia, smer – obielené hroby.  

Vieme, že to Ježiš adresoval zákonníkom, ktorí vyvýšili samotný rituálny akt nad jeho symbolický význam. Tak ako RKC už dlhé roky stavia na piedestál rozne nepodstatné veci a lá celibát a predmanželský sex a zanedbáva faktory poctivý duchovný život limitujúce a lá ľudskejšia pastorácia rozvedených a homosexuálov. A tak mi napadlo, či by si to Ježiš s tým krížom aj nerozmyslel, keby dnes videl svojich „právoplatných, jediných a pravých“ rímskych nasledovníkov… Čo vy na to?


reflexie | stály odkaz

Komentáre

  1. a nezabúdajme
    na pedofilné orgie...
    publikované: 29.03.2010 07:09:24 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ďalši,čo si potrebuje kopnúť?..
    nie..nerozmyslel.. určite nie..

    Ježiš ju zveril do rúk Petrovi..a ten dalšiemu a dalšiemu.. Všetko sú to ludia odhodlaní plniť Jeho vôlu.. ale všetci majú od Boha navyše aj svoju vôľu.. slobodnú..

    Boh nechcel mať z nás bábky,ktoré bude vodiť na špagatikoch.. Určite mu nie je dobré,ked vidí nepravosti pachane na jeho ovečkach tými,ktorým ich zveril do rúk..ani inými nie.. A potresta ich.. Okrem toho,že to budú trestať už na tejto Zemi..

    Je mi ľúto,že pedofilia sa spaja s cirkvou len preto,že pár kňazov z miliona tomu neodolalo.. To ako keby všetci slovaci boli vrahovia,pretože jeden Slovak zabil..

    Nehádžme všetkých do jedneho vreca pre slabosti jedneho.. Tiež to odsudzujem.. Ale od viery ma to nijako nemôže odradiť..

    A k pastorizácii rozvedených a homosexualov?.. Čo by si konkretne navrhoval/a.. ?.. :))
    publikované: 29.03.2010 08:10:12 | autor: ell.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. alibizmus...
    ...a vyviňovanie, vystihnem to, keď použijem tieto slova? ale o tomto som naozaj nechcela, dámy...je to dost nechutne aj bez dalsieho rozoberania.
    K tej pastorácii - cokolvek, co nesliape po dostojnosti, co uznava homo orientaciu (a nepovazuje ju za chorobu alebo za celozitovny udel zit v sex abstinencii) a co sa tyka rozvedenych - napr taky pristup k sviatostiam (aby to nebol proces ktory trva veky a aj tak sa to kona potom iba v tajnosti aby nepohorsoval bezuhonnych veriaich) alebo existencia v cirkvi bez spolocenskej stigmatizacie...
    publikované: 29.03.2010 09:28:21 | autor: stymfal (e-mail, web, autorizovaný)
  4. rozvedený pristupovať k sviatostiam môže, pokial sa zaviaže,
    že nebude už žiť s nikym iným.. viem..ťažký prístup.. ale je fajn to zvážiť pred tým,ako človek vyriekne ten slub pred oltárom.. či sviatosti,alebo druhý pokus..

    čo sa týka homosexuality.. myslím,že aj k tomu dôjde..ale chce to čas.. takmer taký istý čas,ako potrebovala amerika,aby na svoju prezidentsku stoličku posadila černocha..

    neviem,čo je alibizmus a vyvinovanie.. je to len môj skromny nazor.. v našej farnosti sú knazi furt 5-6.. mame tu klaštor redemptoristov.. a sklánam hlavu pred nimi,ako sa venuju deti a mladeži..a ako deti tam chcú chodiť a dobrovolne..

    a nech mi nikto neuveri,že ked knaz ublíži dieťaťu,že to dieťa tam vojde druhýkrat.. to už by fakt bolo na hlavu..

    a preto sa ma dotýka,ked pre zlyhanie hrstky knazov, ukazuje sa prstom na všetkých bez rozdielu..
    publikované: 29.03.2010 10:28:01 | autor: ell.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ej veru zvrháva sa to
    možno by použil dvojité klincovanie keby vedel :)
    publikované: 29.03.2010 11:03:11 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  6. ad
    alibizmus a vyviňovanie - snaha za každú cenu obhájiť neobhajiteľné, stačí sa občas mrknúť na stránky ČBK napr :) nenarážam na to, že papezstvo nie je legitímne, skor na nase skromne kazdodenne krestanstvo, ze jak hned militantnieme, ked netreba a ked treba, cusi sa jak vos pod chrastou... a trestajuci panboh...ehm... myslim, ze rec je o "milosrdenstve a nie obete"...raz som počula, že spása je, keď človek prestane mať strach z boha...niečo na tom bude, postaviť sa bohu aj so svojimi pochybnostami a nielen so slepotou... ad dvojite klincovanie: heh, to snad nie...ale mozno by vyslovil viac viet o tom, ze "odpust im, oni len nevedia, co robia..."
    publikované: 30.03.2010 16:29:44 | autor: stymfal (e-mail, web, autorizovaný)
  7. buď alebo...
    ...hmmm a k tym rozvedenym... cudzoloznice sa kamenovali - ježiš jednu zachranil, pekne - diplomaticky... nevyslovil sa ze si to mala rozmysliet predtym, dal jej sancu aj po tom, co zlyhala (apropo - zlyhala len ona??? spolocnost akoby potrebuje tychto "slabych a malickych", odraza sa v nich, ich existencia hovori o tom, ze je nieco zle, nieco v tejto spolocnosti, nie(len) v nich hriešnikoch...) a odporucil jej uz nehresit...preto buď-aleboterminologia v týchto citlivých veciach, keď sa jedná o harmonický život celej rodiny, nielen moj vlastný, je dosť plytká a zjednodušujúca...
    publikované: 30.03.2010 16:35:16 | autor: stymfal (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014