stymfal

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

obeta

zmysel obete...

Zmysel obete

 

Posledné dni a ich udalosti ma priviedli k uvažovaniu nad zmyslom obete. Je sobota večer, upršaný januárový deň (kým všade inde v Európe sú snehové kalamity, tu vo Florencii na naše duše padá dážď) a ja sa snažím učiť. Mám rozčítaného Lewisa zaskočeného radosťou, vedľa postele na nočnom stolíku ležia aj ignaciánske exercície, občas nakuknem do učebnice taliančiny pre samoukov, začala som pracovať aj na rozbore pašií u Jána a v ušiach mi k tomu všetkému znie Joni Mitchell…

Posledné dni a ich udalosti ma priviedli k uvažovaniu nad zmyslom obete. V Teheráne umrela Agha Soltani, na Slovensku prorokujú o výsledkoch blížiacich sa parlamentných volieb, U. ma chce vylúčiť z jedinej pravej katolíckej cirkvi, M. si zo mňa asi strieľa, stretkári sa trochu utrhli, Pink hrá v horore (dobre, že sa rozhodla zasvatiť svoj život spevu) a u nás doma mama stále drie a ostatní sa prizerajú.

Posledné dni a ich udalosti ma priviedli k uvažovaniu nad zmyslom obete. Od pondelka začínam stáž na psychiatrii, musím chytiť termíny na neurovědy a urológiu, dať dokopy podklady na bioetiku, napísať prácu na Nový Zákon a snáď si nájsť aj nové ubytko. A vonku stále prší, moja bicicletta mokne a ulice Florencie sú prázdne.

Posledné dni a ich udalosti ma priviedli k uvažovaniu nad zmyslom obete… Preto Maximilián Kolbe vystúpil z radu? Preto sa Ježiš nechal zavesiť na kríž? Preto sa XY v Avatarovi nechala vyhodiť aj s helikoptérou do vzduchu? Preto je moja mama už 11 rokov na materskej a stará sa okrem 7 detí aj o starých rodičov? Preto Matka Tereza  nosila v náručí Kalkatu? Prečo vlastne?

 

Možno je to tým pocitom príslušnosti k niečomu vačšiemu, než je moj pozemský život. Alebo čistým humanizmom či altruizmom. Može to byť odvaha? Može to byť túžba niečo dokázať, niečo po sebe zanechať? Spolu s Gilgamešom hľadať rastlinu nesmrteľnosti, aby sme napokon prišli na to, že podstatné je odovzdať seba?

Netuším…

 

Posledné dni a ich udalosti ma priviedli k uvažovaniu nad zmyslom obete… Mám silné pokušenie toto všetko pokrčiť a vyhodiť do odpadu. Može človeku hrdinská smrť, zrieknutie sa svojho pohodlia, boj proti neprávostiam za cenu straty fyzickej slobody priniesť ozajstné šťastie? Potrebujem na to prísť. Odhodlanie človeka v tých rozhodujúcich chvíľach musí byť motivované niečím veľkým, niečím, čo dosahuje hodnotu ich života…

 

Čo to je? Čo dáva obeti zmysel? Čo može obetujúceho sa človeka urobiť šťastným?

 

Obeta – prejav lásky?

 

Myslím, že som len egoista. To sa mi zdá byť priliehavá odpoveď. A ako egoista som asi príliš orientovaná na svoje vlastné uspokojivé prežívanie všetkého. Nie z perspektívy vyššieho dobra, ale mojho vlastného osobného subjektívneho pocitu šťastia, ktorý však može byť rovnako klamlivý ako i pravdivý.


reflexie | stály odkaz

Komentáre

  1. velmi dobra uvaha,
    stymf,este keby tak dakto doplnil odpovede...
    publikované: 24.02.2010 23:37:29 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. cestu radosti
    v živote si vytvárame sami, každého napĺňa niečo iné...potom sú prípady, keď si myslíme, že nám nič iné neostáva... kedy je opisovaný stav obetou??? Pre niekoho je obetou už len starostlivosť o jedno dieťa a niekto sa necíti byť obeťou ani pri tých siedmych... pre niekoho je obeťou skočiť do vody a vytiahnuť topiaceho sa a pre iného je radosťou zachrániť ľudský život... tak..
    publikované: 23.03.2010 07:21:28 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  3. myslím, že obeta a jej miera
    je daná pocitom z toho, čo má špotrebu pre blížneho urobiť ty sama ... sú veci, ktoré ťa ani nezaťažujú a pre iných sa to m usí zdať byť veľmi obetavé, iné veci máš dojem, že sú pre teba nezvládnuteľné a iní to považujú za banalitu ... mám dojem, že obeta musí v prvom rade vychádzať z človeka ako takého, nie z nutnosti sa obetovať ...
    publikované: 23.03.2010 07:41:39 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  4. dobre poznamky,
    dievky:-)
    publikované: 23.03.2010 17:22:36 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  5. obeta...
    nepozeram na svoje rozhodnutia a konanie ako na obetu, i ked inym sa mozu zdat obetavymi...je pravdou, ze niekedy sa musim do niecoho doslova nutit, no potom...pocit z dobrej veci je na nezaplatenie...asi som tiez egoista:)
    publikované: 23.03.2010 19:32:49 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. žienky...
    ...ešte nejakého chlapa by to chcelo, aby pridal zo svojho rožku...ale ďakujem, prínosné pre moje nenásytné "cervello"...
    publikované: 23.03.2010 22:53:01 | autor: stymfal (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014